شاخص کل پس از ریزش از 76800 تا 65500 در بازه زمانی 20 آبان تا 21 دی، وارد یک فاز درجا زدن شده و با شیب ملایمی افت کرده. خوشبختانه در فاز درجا زدن شاخص و حرکت نزولی با شیب کم، گروهها و سهم هایی بوده اند که بازدهی 10 تا 20 درصدی داشته اند. اما در صورتی که شاخص کل بورس بخواهد موج صعودی را شروع کند نیازمند حرکت صعودی شرکتها و گروههای بزرگ بازار نیز هست.
آنچه که این روزها وضعیت بورس را متاثر کرده بحث مناقشه هسته ای و توافق یا عدم توافق هست و به عقیده خیلی ها تا زمانی که موضوع هسته ای حل نشود، بورس روند صعودی اش را شروع نخواهد کرد.
به نظر من موضوع هسته ای بیشتر جنبه روانی روی بازار بورس دارد و تاثیر بنیادی مهمتر را بر بورس، نرخ سود بانکی دارد. باید توجه داشت که نرخ سود بانکی رابطه معکوس با نسبت P/E بازار دارد و هر چه نرخ سود بانکی بیشتر باشد، P/E بازار کمتر می شود. در این میان عدم کاهش نرخ سود بانکی توسط بانک مرکزی و تیم اقتصادی دولت _با وجود ادعای کاهش نرخ تورم به حدود 16 درصد_ کمی عجیب است و به نظر می رسد دولت از خروج نقدینگی از بانکها پیش از توافق هسته ای احتمالی، واهمه دارد و کاهش نرخ سود بانکی را به بعد از توافق احتمالی موکول کرده است.
با توجه به اینکه ما از نتیجه نهایی مذاکرات هسته ای باخبر نیستیم ناچاریم سراغ ابزار همیشگی خودمان یعنی چارت برویم.
ما روی شاخص کل بورس با دید بلند مدت تحلیلهایی هم از منظر الیوت و هم از نظر زمانی داریم که در آینده آنها را در وبلاگ قرار خواهیم داد ولی فعلاً می خواهیم نمودار شاخص کل از سال 88 به بعد _که معتقدیم بازار وارد موج 5 سیکل اصلی خود شده است_ را در تایم فریم هفتگی و در مقایسه با رفتار دو اندیکاتور مهم تحلیل، بررسی کنیم تا ببینیم صرف نظر از نتیجه مذاکرات، چه زمانی شاخص کل می تواند حرکت صعودی خود را شروع کند و شرایط شروع حرکت صعودی از نظر تکنیکی چیست.
برای بهتر دیدن تصویر، روی آن کلیک کنید.
همانگونه که در تصویر فوق پیداست از سال 88، هر موقع اندیکاتورهای RSI و MFI موفق شده اند منطقه اشباع فوش خود (به ترتیب سطح 30 و 20) را در تایم فریم هفتکی به بالا بشکنند، بازار وارد یک فاز افزایش قیمت قوی شده است. همچنین مشاهده می کنید که در حال حاضر هر دو اندیکاتور در منطقه اشباع فروش خود قرار دارند. لذا شرط شروع یم روند صعودی قدرتمند خروج این اندیکاتور از منطقه اشباع فروش می باشد. حالا این خروج می تواند به دلیل توافق هسته ای یا کاهش نرخ سود بانکی یا هر دلیل دیگری باشد.
نگاهی به تایم روزانه
آنچه در تصویر پیداست بیانگر این است که شاخص پس از ریزش یاد شده در ابتدای این تحلیل، بدون اینکه ریزش را اصلاح کند، مجدداً به حرکت نزولی _البته با شیب بسیار کمتر_ در قالب یک کانال کوچک ادامه داده که بسیار شبیه به الگوی Ending Channel می باشد. برای هر حرکت صعودی لازم است که ابتدا کانال و یک قله مقاومتی به بالا شکسته شود. بعلاوه شیب حرکت صعودی نیز بسیار مهم است. در یک سال گذشته، ریزشها با شیب تند و صعودعا با شیب کم انجام شده. برای تغییر جهت بازار باید یک صعود تند و تیز و سپس یک اصلاح کند اتفاق بیفتد.
لذا برای حرکت صعودی شاخص کل _صرفنظر از هر اتفاق سیاسی یا غیر سیاسی_ باید ابتدا شرایط ذکر شده در بالا، محقق شود.
تحلیل فوق نظر شخصی نویسنده بوده و مسئولیت هر تصمیمی بر عهده مخاطب می باشد.